Naši lasje se nenehno obnavljajo. Povprečen življenjski cikel las pri moških traja 3 leta. Pri ženskah pa je cikel daljši, giblje se med 4 in 5 leti. Vsak las v tem obdobju nenehno raste. Ko odmre, ga takoj nadomesti drug. A odmrli lasje ne izpadejo takoj, dokončno se izločijo iz lasnega mešička po 2 ali 3 mesecih.

Življenjski cikel las

V življenju posameznika je genetsko določenih med 25 in 30 življenjskih ciklov las.

1. Faza rasti ali anagena faza 

Lasje so polni življenje, neprestan rastejo in se krepijo. Njihov keratin nenehno raste, korenina pa napolni lasni mešiček vse do osnove.

Trajanje: od 2 do 5 let, odvisno od spola in genetike


2. Prehodna faza ali katagena faza

Las je med življenjem in smrtjo. Se umakne (involucija), korenina se dvigne proti povrhnjici, izgubi del svojega volumna in nenadoma preneha biti aktiven. Las neha rasti in se odcepi od korenine, ne da bi dejansko izpadel. Nato čaka na novo rast, na nov las, ki ga bo nadomestil.

Trajanje: od 15 do 20 dni

3. Faza mirovanja ali telogena faza 

Las je zdaj mrtev in pripravljen na izpadanje, tako kto zrel plod, ki pade z drevesa. Kljub temu pa ostane pritrjen na svoj mešiček toliko časa, dokler korenina lasu, ki ga bo nadomestil, ni dovolj močna, da ga izpodrine.

Trajanje: od 2 do 3 mesece


4. Izpad in nova rast

Nov las doseže površino lasišča in star las izpade.

Ko se življenjski cikel las pospeši, se pojavi izpadanje las. Težava se začne, ko androgeni pospešijo ritem anagene faze tako, da lasje prehitro pridejo v telogeno fazo, ne da bi lasnemu mešičku pustili dovolj časa, da proizvede kvaliteten keratin.

Lasje nato stopijo v začaran krog. Bolj kot se proizvodnja las pospeši, prej bodo izpadli. In ker si življenjski cikli las sledijo hitreje, ustvarjajo lase, ki so šibkejši in krajši od tistih, ki so nastali v predhodnem ciklu.

Nazadnje se zaloga rastnih ciklov las porabi in folikli v prezgodni starosti postanejo povsem neproduktivni.

Lasna čebulica (krvne kapilare, ki so del dermalne papile):
Je del lasnega mešička ali folikla, sestavljena pa je iz celic, ki z delitvijo tvorijo las.
Ključnega pomena je, da se sestavni elementi las prinesejo v lasno čebulico. Aminokisline, ki vsebujejo žveplo, kot sta denimo cistin in metionin, so najpogostejše aminokisline, ki jih najdemo v keratinskih vlaknih.
Z močnimi navzkrižnimi povezavami med disulfidnimi mostovi lahko cistin doda trdnost keratinski strukturi. Bolj trden keratin pa povzroči močnejše in bolj prožne lase. Kompleks aminokislin (cistin, metionin in arginin), iz katerega je delno zgrajen keratin, zagotavlja primarne sestavine strukture las.

Korenina:
Tukaj poteka keratinizacija ali rast las – z drugimi besedami, tukaj se vsrkajo aminokisline, ki so glavne sestavine keratinskih vlaken.
Presnova metionina in cistina je močno odvisna od delovanja vitamina B6. Idealno je torej kombinirati vitamin B6 in ti dve aminokislini, ki vsebujeta žveplo.

Lasna vlakna (steblo):
Keratinska vlakna se proizvajajo v najdaljši fazi življenjskega cikla las, ki v povprečju traja od 2 do 5 let, kar je precej dolgo. Zato je treba skrbno paziti, da ne pride do poškodb, ki bi lahko vodile v razcepljene konice, krhkost in poroznost las.

Žleza lojnica:
Tu nastane sebum, ki ščiti lasišče in lase tako, da jih maže z lipidnim filmom. Žleza lojnica proizvaja različne količine sebuma, zato so lasje bolj ali manj mastni.

Volumen

Volumen las je pomemben faktor pri zapeljevanju: lepi in bujni lasje privlačijo moške in ženske na svoj brezčasen in univerzalen način. Povprečno lasišče sestavlja od 100.000 do 150.000 las, toda ali veste, kaj določa volumen las?

Gostota in premer

Volumen las je odvisna od gostote, torej števila dlačic na glavi, pa tudi od debeline las, torej od njihovega premera.

Lasni mešički ali folikli določajo gostoto las glede na njihovo število in aktivnost. Torej, večje je število foliklov, večje je število dlačic in bolj bujni bodo lasje. V nasprotju s tem bodo redki lasje vsebovali majhno število lasnih mešičkov.

Kar zadeva premer, se lahko spreminja med 50 in 100 mikrometri (za debelino 1 centimetra bi bilo treba zložiti med 100 in 200 las). Glede na premer bodo lasje gosti, srednji ali tanki. Kljub temu je mogoče imeti tanke in goste lase, pa tudi goste in redke lase.

Ali ste vedeli?

Med običajnim lasnim ciklusom v povprečju na dan izgubimo od 30 do 60 las. Ta količina je normalna in naj vas ne skrbi. Med sezonskimi spremembami, jeseni ali spomladi, je lahko izpadanje las še večje. Tudi hormonske spremembe, kot so nosečnost, po porodu ali menopavza, lahko vplivajo na povečano izpadanje las. Če pa ugotovite, da še vedno izgubljate preveč las, ne oklevajte in se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Sijaj

Če moč las izvira iz strukture korteksa, sta njihov sijaj in enostavnost oblikovanja močno povezana s stanjem povrhnjice. Lasje rastejo iz korenin s povprečno hitrostjo 1 centimeter na mesec. To pomeni, da je vrh las dolžine 30 cm star 30 mesecev – v tem času, v več kot dveh letih, pa se videz in stanje povrhnjice možno spremeni.

Gladka povrhnjica

Kutikula ali povrhnjica je zunanja plast vsake dlake in je odgovorna za teksturo in sijaj las. Zdrava povrhnjica je gladka, njene luske pa so pri korenini popolnoma nove in zato brezhibno zložene kot strešniki. To omogoča, da se odbijajo svetlobo in zmanjšajo trenje z drugimi lasmi.

Kutikula je sestavljena iz šestih do osmih slojev prekrivajočih se ravnih celic, zaprtih z nevidno in neprepustno maščobno plastjo, ki deluje kot naravni regenerator.

Bolj ko se oddaljujemo od lasišča, bolj bodo luske na laseh videti erodirane. Najprej imajo praske, robovi pa se ločijo. Potem se dvignejo in ločijo. Določene luske izginejo in so lahko sčasoma delno ali popolnoma odsotne, lasje pa postanejo izpostavljeni. Videz lusk ogroža homogenost površine in oblike: odsev svetlobe se spremeni in lasje ugasnejo, postanejo dolgočasni in bolj prepustni.

Ali si vedel?

Kutikula je prevlečena z nevidno in nepremočljivo maščobno plastjo, ki deluje kot naravni regenerator.

Moč

Za moč las v veliki meri skrbi beljakovina keratin. Ko ga primanjkuje, lasje izgubijo moč in postanejo krhki.

Korteks: srce las

Lasna skorja ali korteks se lahko raztegne za približno 30% brez lomljenja ali izpadanja las. To omogoča neverjetna organizacija keratina v njej. Keratin je namreč sestavljen iz vlaken in izjemno bogat z žveplovimi aminokislinami.

Moč te beljakovine je posledica sestave in razporeditve vlaken, ki jo tvorijo. Keratin lahko ustvarja različne strukture. Na primer, keratinska celica epidermisa na predelu okoli oči se razlikuje od celice v laseh ali nohtih.

V veliki meri je keratin sestavljen iz:

  • žveplovih aminokislin (cistin in metionin), ki omogočajo tvorbo mostov med keratinskimi vlakni in s tem spodbujajo njihovo stabilnost,
  • mineralov in elementov v sledeh (kalcij, cink, magnezij, silicij …), ki poudarjajo vitalnost las, pa tudi trdoto in odpornost nohtov.

Keratin, pravi lasni cement, oslabi zaradi sušenja las s sušilcem za lase pri previsoki temperaturi, trajnega ravnanja ali trajnega kodranja las, večkratnega barvanja … K prezgodnjemu staranju prispevajo tudi sonce, morje, onesnaženost in neuravnotežena prehrana. Rezultat: oslabljena beljakovina lasem ne daje več moči.

Ali ste vedeli?

Lasje so neverjetno čvrsti. Vsak las lahko prenese težo 100 gramov, povprečna pričeska s 120.000 lasmi pa naj bi zdržala tudi do 12 ton teže, če bi bilo lasišče dovolj močno!

Fleksibilnost

Lasje vsebujejo vodo, lipide, minerale v sledeh in melanin, keratin pa je njihova glavna sestavina. Organizacija keratina znotraj lasne skorje vpliva na videz las.

Keratin – najpomembnejša beljakovina za lase

Keratin povrhnjice, najbolj oddaljenega dela las, je organiziran v obliki lusk, razporejenih v obliki strešnikov. Keratin je presenetljivo močno naravno vlakno, čeprav njegova debelina ne presega ene desetine milimetra: za enako težo je keratin močnejši od jekla! Znotraj skorje obstajata dve vrsti: navpično in zvito vlakno, ki sledi osem las in mu daje vso elastičnost, in drugo, vodoravno, ki povezuje navpična vlakna skupaj in prinaša moč in kohezijo.

Keratin je odgovoren tudi za plastičnost (sposobnost ohranjanja oblike) las: lasje namreč določen čas ohranijo obliko. Če na primer ravne lase za nekaj ur ovijete s svinčnikom, bodo ohranili kodrasto obliko in se nato postopoma vrnili v prvotno obliko.

Oblika keratinskih verig in narava vezi znotraj teh verig sta dva dejavnika, ki sta odgovorna za obliko las.

Ali ste vedeli?

Lasje so večinoma sestavljena je iz keratinskih vlaken, zato je obvezen dodatek k negi las.

Mehkoba

Razcepljene konice, grobi lasje na otip, težko česanje ... Mehkoba naših las je pravzaprav odraz stanja zunanje plasti naših las, ki jo imenujemo povrhnjica ali kutikula. Če je v dobrem stanju, so lasje mehki in prožni na dotik.

Ko se luske zapletejo …

Povrhnjica las je sestavljena iz več slojev celic, ki so podobne luskam. Razpokane oziroma razprte luske se lahko zapletejo z luskami sosednjih las, kar povzroči pojav vozlov in težko razčesavanje.

Za razpletanje las in vozlov je najučinkovitejše nežno česanje oziroma krtačenje las od konic do korenin, kar omogoča, da se luske ločijo, ne da bi dodatno uničile povrhnjico. Na začetku vedno razčešite konice las.

Ali ste vedeli?

Brez zaščite v obliki lusk lasje ne morejo več zadrževati vlage in dobesedno ‘cvetijo’: tako nastanejo razcepljene konice.

Lepota

Lasje že tradicionalno veljajo za simbol lepote, še posebej pri ženskah pa so tudi orožje zapeljevanja.

Lasje … orožje za množično zapeljevanje skozi stoletja

Lepota, sijaj, mehkoba in včasih tudi barva las igrajo pomembno vlogo pri zapeljevanju, pri tem pa ne smemo pozabiti na govorico telesa: oblikovanje pričeske, vodenje roke skozi lase …

Grška mitologija omenja bujne pričeske svojih boginj: Afrodita je golo telo zavija v svoje dolge svetle lase, Venera pa je svoje lase negovala s pomočjo Gracije – boginje miline in lepote. Ariana je zapeljala Bakusa s svojimi čudovitimi lasmi, ki so plapolali v vetru …

Najzgodnejše omembe las segajo v starodavni Egipt pred 4.000 leti, kjer so ženske nosile državne lasulje z namenom zapeljevanja in erotike.

V skoraj vseh civilizacijah imajo lasje posebno mesto, ne glede na to, ali so povezani z intimnostjo, zapeljevanjem, skromnostjo ali spolnostjo. Skrb za lase druge osebe (česanje, striženje, odstranjevanje dlak …) lahko razumemo tudi kot znak naklonjenosti.

Ali ste vedeli?

Lepota, sijaj, mehkoba in včasih tudi barva las igrajo pomembno vlogo pri zapeljevanju nasprotnega spola.

Vitalnost

Naše lasišče v povprečju vsebuje od 100.000 do 150.000 las. Lasje se s hranilnimi snovmi, ki jih potrebujejo za rast in razvoj, oskrbujejo preko krvi.

Vitalnost, zgodba o hranjenju las

Lasje so zakopani v lasišče kot v zemljo. V svoji osnovi imajo izboklino – lasni mešiček, ki vsebuje lasno korenino. Znotraj mešička poteka aktivna rast las. Obdan je z živci in krvnimi kapilarami, iz katerih lahko celice črpajo hranila, ki so potrebna za rast in diferenciacijo las. Ta hranila (aminokisline, vitamini, minerali in elementi v sledeh) morajo biti v zadostni količini prisotna v krvnem obtoku.

Ali ste vedeli?

Bolje nahranjeni lasje rastejo hitreje. Poleti so lasje podvrženi številnim zunanjim dejavnikom (morska sol, klor, veter, pesek), ki izsušujejo lasni mešiček in spremenijo zaščitno plast keratina. Lasje se poškodujejo, izgubijo vitalnost in postanejo suhi, porozni, krhki.