Inteligenca rastlin

Z združevanjem znanosti, inovacij, najsodobnejše tehnologije in spoštovanja okolja Arkopharma dosega vrhunske rezultate, ki se kažejo predvsem v kakovosti in učinkovitosti izdelkov. V osrčju njenega razvojnega modela pa so rastline. Že več kot 35 let si namreč raziskovalci iz Laboratorija Arkopharma prizadevajo inteligenco rastlin spremeniti v kakovostne naravne rešitve za zdravje človeka.

Celota rastline: 1+1 > 2

Skozi stoletja so ljudje po vsem svetu pridobivali znanje o rastlinah in njihovih zdravilnih lastnostih. Danes pa je učinkovitost zdravil in dodatkov k prehrani na rastlinski osnovi priznana in znanstveno dokazana.

Celota je večja od vsote njenih delov

Koncept rastlinskega »totuma« oziroma rastlinske celote je specifičen za zdravilne rastline. Lahko se opredeli kot skupek vseh sestavin rastline, torej vseh naravnih snovi, ki jih najdemo v rastlini. Celota rastline tako lahko vsebuje več sto različnih kemijskih sestavin.

»Celota je večja od vsote njen delov«, je temeljno načelo, ki ga je utemeljil Ibn Sina, zdravnik in filozof, bolj znan pod imenom Avicenna (980-1037) in vključuje koncept celote rastline. Ko gre za rastline, se zakoni matematike spremenijo, zato velja 1 +1 > 2.

Rastline vsebujejo številne aktivne sestavine, ki imajo različne vloge in delujejo v harmoniji druga z drugo, da dosežejo določeno delovanje. Ta specifičen način delovanja, ki vključuje več snovi hkrati, se imenuje sinergija delovanja (iz grščine synergos: delati skupaj).

Totum rastline je zapleten in koherenten sklop sestavin določene rastline, ki ustvarjajo povezano vrednost, imenovano sinergija. Sestavine imajo torej skupaj drugačen učinek, kot bi ga imele, če bi se uporabljale ločeno.