Da bodo prvi tedni po poletnih počitnicah v vrtcu oziroma v šolskih klopeh minili brez neprijetnih prehladov in drugih nevšečnosti, je pomembno, da pri otrocih spodbujamo dobre navade, ki bodo pripomogle k njihovemu boljšem počutju in razigranosti.

#1 Spodbujajte redno umivanje rok

Z dotiki se pri majhnih otrocih prenaša več kot 80 % okužb. Zato naučite svoje otroke, naj si vedno vzamejo čas za umivanje rok po kihanju oziroma kašljanju, po obisku toaletnih prostorov, po prihodu iz zunanjih v notranje prostore in seveda pred jedjo. Umivanje rok s toplo vodo in milom vsaj 20 sekund namreč odstrani večino bakterij in virusov, zato zmanjša možnosti za okužbe dihal kar za 45 %.

#2 Naj bo spanje prioriteta

Znano je, da zaradi pomanjkanja spanja lahko oslabi človekov imunski sistem, za kar so še posebej občutljivi najmlajši. Koliko spanca potrebujejo, je odvisno od njihove starosti. Za predšolske otroke je optimalno, da spijo od 10 do 13 ur dnevno. Otroci med 6. in 13. letom naj bi spali od 9 do 11 ur dnevno. Mladostniki, stari od 14 do 17 let, pa naj bi potrebovali od 8 do 10 ur dnevno. Raziskave kažejo, da pomanjkanje spanja omejuje sposobnost telesa, da proizvaja proteine, poznane kot citokini, ki pomagajo pri zaščiti telesa pred okužbami in vnetji.

#3 Izbirajte zdravo in organsko hrano

Zdrava in uravnotežena prehrana ne vpliva le na otrokov razvoj, ampak tudi na njegov imunski sistem. Spodbujajte otroka, da je veliko sadja in zelenjave v mavričnih barvah, izogiba pa naj se industrijski, predelani hrani. Pravilna izbira živil otrokom omogoča, da zaužijejo dovolj vitaminov, denimo C, A, E, in mineralov, kot so cink, magnezij, kalcij in železo.

#4 Telovadite skupaj z otrokom

Redna vadba, sodeč po številnih raziskavah, poveča število naravnih obrambnih celic pri odraslih, pa tudi pri otrocih. Otrokom zato privzgojite zdrave navade za življenje in jim bodite v vzgled. Bodite športno aktivni z njimi, vaše družinske izlete naj popestrijo kolesarjenje, pohodništvo, rolanje, igranje nogometa ali badmintona …

#5 Kajenje v bližini otrok? Niti slučajno!

Če kadite, prenehajte! Ali pa to počnite zunaj doma, stran od otrok. Cigaretni dim namreč vsebuje več kot 4000 škodljivih toksinov, ki negativno vplivajo na telo. Otroci pa so še bolj dovzetni za škodljive učinke kajenja, saj dihajo hitreje kot odrasli in vase vnašajo več dima, medtem ko je njihov naravni sistem razstrupljanja še premalo razvit. Dokazano je, da pogosta izpostavljenost cigaretnemu dimu pri otrocih znatno poveča verjetnost bronhitisa, ušesnih okužb in astme.

#6 Poskrbite za dodatno zaščito

Kljub vsem preventivnim ukrepom in dobrim navadam, je skorajda nemogoče, da se bo vaš otrok izognil vsem boleznim. V povprečju namreč otroka doleti od 7 do 10 okužb v enem letu, vsekakor pa lahko s krepitvijo njegovega imunskega sistema nekatere bolezni preprečimo ali pa vsaj zmanjšamo njihovo intenzivnost in trajanje. Ena izmed ključnih sestavin Arkoroyal® Junior Bio sirupa je vitamin C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti. Sirup vsebuje tudi acerolo, propolis, med in matični mleček.

Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.