Vnetje sečil je nočna mora 50 % žensk. Cistitis oziroma vnetje mehurja je vnetni odziv na bakterijsko okužbo. V večini primerov je za vnetje kriva bakterija E-coli, ki sicer prebiva v našem črevesju in večinoma ne povzroča težav. Seveda, dokler ne zaide v sečnico in posledično v mehur. V mehurju se bakterija E-coli oprime stene mehurja in se dokaj hitro tam tudi razmnožuje.

Hitreje kot simptome vnetja sečil opazimo in ukrepamo, manj zapleteno, hitrejše ter bolj učinkovito bo samo zdravljenje. Med najpogostejše simptome spadajo:

 • pogosto in boleče uriniranje ter pekoč občutek pri uriniranju,
 • moten urin,
 • urin z neprijetnim vonjem,
 • bolečina v medenici,
 • urin rdečkaste barve (znak krvi v urinu),
 • občutek pritiska v spodnjem delu trebuha,
 • normalna telesna temperatura (odsotnost vročine).

Nezdravljeno vnetje mehurja pa lahko vodi v vnetje ledvic, kar se kaže z naslednjimi simptomi, ki jih nikakor ne smemo ignorirati in moramo takoj poiskati zdravniško pomoč:

 • povišana telesna temperatura (vročina),
 • bruhanje,
 • slabost,
 • bolečina hrbta v višini ledvic.

Prva pomoč – kako si lahko pomagamo sami?

Nadvse pomembno je, da poskrbimo za preventivo. Na dan popijte vsaj 2 litra vode (oziroma vsaj toliko, da ne čutite žeje), nikoli ne zadržujte urina, poskrbite za osebno higieno, mehur vedno »do konca« izpraznite, izognite se pretirani uporabi parfumiranih mehčalcev in nošnji tesnih oblačil, po spolnem odnosu pa vedno v najkrajšem možnem času izpraznite mehur, četudi le za par kapljic.

Če kljub temu pride do težav, najprej posezite po pripravkih, ki vsebujejo tako brusnico kot D-manozo, saj med seboj delujeta komplementarno in se z roko v roki borita proti vnetju mehurja.

Nepremagljivi dvojec v borbi proti okužbam sečil

Vnetje sečil ponavadi povzroča bakterija E-coli, ki ima na svoji površini 2 tipa pilov s katerimi se oprime stene mehurja (tip 1 in tip P). Če poenostavim in malce karikiram, nekako tako kot bi se stene mehurja oprijela z desno in levo roko. Brusnica, oziroma njena aktivna sestavina A-PACs (proantocianidini) se veže na en tip receptorjev (tip P), tako se bakterija z »eno roko že spusti«. D-manoza se veže še na drug tip receptorjev (tip 1), kar povzroči, da se bakterija »še z drugo roko spusti«. Na tak način bakteriji E-coli onemogočita vezavo in zlepljanje na steno mehurja. V Cys-Control Fort so strokovnjaki iz laboratorija Arkopharma zraven brusnice in D-manoze dodali še jesensko vreso, ki deluje antibakterijsko in diuretično. To pomeni, da bakterijo po delovanju brusnice in D-manoze enostavno »izplakne« iz mehurja.

Ker se z vnetjem sečil sooča tudi do 10 % nosečnic, je Cys-Control Fort varen za uporabo tudi za nosečke.

Številka 1 proti okužbi sečil v Nemčiji in Franciji

Arkopharma Cys-Control® Fort Confort Urinaire

Prehransko dopolnilo z D-manozo, ameriško brusnico in jesensko vreso, s sladkorjem in sladili

14 vrečk x 4 g

Kombinacija treh sestavin – D-manoze, ameriške brusnice in jesenske vrese.

CYS-Control® Fort se lahko uporablja preventivno 3-krat letno po 14 dni (ena vrečka na dan), ali kot pomoč ob prvih simptomih okužbe sečil (7 dni, 2 vrečki dnevno) oziroma kot podpora pri terapiji z antibiotiki.

Izdelek lahko uporabljajo nosečnice, doječe matere, diabetiki, moški in otroci, a le ob nadzoru pediatra.

VEČ O IZDELKU