100% prirodni dodaci prehrani za jačanje imuniteta djece
100% prirodni dodaci prehrani za jačanje imuniteta djece

Čeprav so sprva povečanje izpadanja las, pojav telogenega efluvija in celo nekatera druga zdravstvena stanja las, kot je trihodinija (bolečina lasišča), zdravniki zanikali, so izkušnje bolnikov po vsem svetu pokazale drugače. Covid-19 v mnogih primerih res oslabi lase in vpliva na njihovo izpadanje, kar je potrdila velika študija zdravnika Irzala Hadžibegovića iz zagrebškega kliničnega centra Dubrava.

Mednarodna raziskava, objavljena v JAAD (Jurnal of the American Academy of Dermatology, januar 2021*), v kateri je sodelovalo 31 dermatologov iz vsega sveta, je pokazala, da je bil telogeni efluvij opazen pri 66,3 % bolnikov, trihodinija pa pri 58,4%. Trihodinija je bila v 42,4% primerov povezana s telogenim efluvijem, v 66,1% oziroma 44,1% pa z anosmijo (izguba vonja) in agevzijo (motnjo okusa). Pri večini (62,5%) bolnikov so se znaki in simptomi na laseh začeli v prvem mesecu po diagnozi covid-19, pri 47,8% bolnikov pa po 12 tednih ali več.

Težave z lasmi, povezane s covid-19

Telogeni efluvij ali povečano izpadanje las nastane zaradi izčrpanosti telesa, ki je posledica bolezni ali velikega stresa. Tovrstno izpadanje las torej ni povezano izključno s koronavirusom, ampak se med drugim lahko pojavi tudi zaradi okužb, anemije, strogih diet, operacij, bolezni ščitnice in drugih hormonskih motenj, čustvenih travm … Ko je telo ogroženo in zunaj ravnovesja, večino svoje energije usmeri v vitalne funkcije, ostalo pa postavi »na čakanje«, vključno z rastjo las. Zato se lahko normalen cikel njihove rasti začasno prekine, kar traja približno dva do šest mesecev.

Trihodinija pa je pojav neudobnega, pekočega, srbečega in bolečega lasišča, kar je običajno povezano tudi z izpadanjem las. Vzrok za to je napetost v mišicah lobanje, na lasišču pa ni opaziti sprememb. Največkrat prizadene ljudi, ki že imajo pogoste glavobole, anksiozno motnjo ali depresijo. Ugotovljena je bila tudi povezava s telesnim in psihološkim stresom.

Dječji imunitet je slabiji

Rešitev: Pomoč od zunaj in od znotraj

V medicinski praksi je bilo dokazano, da je zdrava prehrana ključna za okrevanje lasišča, oslabljenega zaradi okužbe s SARS-CoV-2, v kombinaciji s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo snovi za krepitev las, predvsem cink, vitamin B6 in aminokisline, bogate z žveplom. Pomembno je, da se telo takoj krepi od znotraj z dopolnili, kot dodatna pomoč pa so dobrodošli tudi pripravki za zunanjo uporabo, kot so losjoni in šamponi za krepitev las in lasišča.

Nedavna poročila kažejo, da so vitamini in minerali najbolj priljubljeni dodatki, ki jih jemlje 48% oziroma 39% odraslih (JAAD, oktober 2019)**. Da še dodatno ne obremenjujemo organizma z razgradnjo sintetičnih snovi, pa je najbolje uporabljati prehranska dopolnila naravnega izvora.

Dječji imunitet je slabiji

Viri:
* Jurnal of the American Academy of Dermatology https://www.jaad.org/article/S0190-9622(21)02445-2/pdf
**Jurnal of the American Academy of Dermatology https://www.jaad.org/article/S0190-9622(19)31538-5/fulltext#relatedArticles
https://hr.healthandmedicineinfo.com/trichodynie-E2J
https://www.adiva.hr/zdravlje/koronavirus/koronavirus-zasto-kosa-pojacano-ispada-nakon-covid-a/
https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/opadanje-kose-dokazana-je-nuspojava-covida-19-ali-ima-i-jedna-dobra-vijest-21188

Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet, saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Raziskovalci iz laboratorija Arkopharma si že več kot 35 let prizadevajo modrost narave pretvoriti v naravne rešitve za zdravje in dobro počutje, ki združujejo znanost, inovativnost in popolno varnost, hkrati pa spoštujejo okolje. Med njimi so tudi prehranska dopolnila Forcapil, ki krepijo lase in nohte. 98% njihovih uporabnikov je zadovoljnih s celotnim učinkom na lase že po 3 mesecih rednega jemanja.*

*Klinična študija na 40 prostovoljcih v 6 mesecih.

Forcapil® Lasje & nohti

Prehransko dopolnilo

Forcapil® Kératine+

Prehransko dopolnilo

Forcapil® Anti-chute

Prehransko dopolnilo

Forcapil® Šampon za krepitev las

Moč, vitalnost in zaščita