Imunitet djeceImunitet djece

Piše strokovna svetovalka Maja Levačič

#1
Vitamin C je koristen le v večjih odmerkih.

To je (sicer vedno bolj popularen) MIT.

RESNICA: Vitamin C, tako kot ostali vitamini, spada med mikrohranila. Mikrohranila so namreč imenovana »mikro« ravno zato, ker so učinkovita že v zelo majhnih odmerkih. Vitamin C je vodotopen vitamin, kar pomeni da se v telesu ne shranjuje, njegov presežek se, po približno 3 urah, izloči z urinom. Naše telo je naenkrat sposobno absorbirati le 200 mg vitamina C, preostanek konča v straniščni školjki. Raziskave kažejo, da je absorpcija vitamina C boljša, kadar naenkrat zaužijemo le do 200 mg, ko pa to mejo presežemo, absorpcija eksponentno pade. Ko zaužijemo nad 200 mg vitamina C, gre telo v neke vrste »overdrive«, da ga čimprej in čimbolj učinkovito izloči! Če poenostavimo; ko zaužijemo nad 200 mg vitamina C, je zelo verjeten scenarij, da se bo absorbiralo manj kot 20%, odmerke nižje od 200 mg pa lahko telo v celoti absorbira in izkoristi.

#ArkoNasvet: Vitamin C uživajte večkrat na dan, v manjših odmerkih. V naši okusni Arkovital Aceroli uživajte ob zajtrku in ob kosilu; ½ do 1 žvečljiva tabletka, ki vsebuje ravno pravšnjo količino naravnega vitamina C, za najboljšo absorpcijo. 😊

#2
Pomanjkanje vitamina C vodi v resnejše bolezni.

To je RESNICA.

Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, pri nastajanju kolagena, ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pripomore k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, izboljša absorpcijo železa … Skratka, je nujen in ključen za normalno delovanje zdravega telesa.

Pomanjkanje vitamina C lahko vodi v zelo resno bolezen – skorbut. Skorbut lahko prizadene tako otroke kot odrasle, povzroča pa vnetje dlesni in krvavitev iz njih, izpadanje zob, dermatitis, počasno celjenje ran, osteoporozo in anemijo. Če skorbut ostane nezdravljen, nastopi smrt, ponavadi zaradi srčnega popuščanja.

#ArkoZanimivost: Med leti 1500 in 1800 je zaradi posledic skorbuta umrlo 2 milijona mornarjev!

#3
Toplotna obdelava (kuhanje, pečenje, dušenje) uniči vitamin C.

To je RESNICA.

Vitamin C je termolabilen. To pomeni, da ga s toplotno obdelavo sadja in zelenjave veliko, če ne vsega, izgubimo. Vitamin C se začne izgubljati že pri temperaturah nad 30°C.

Raziskovalci so dokazali, da ko papriko kuhamo 30 minut, izgubimo 60 % vitamina C, ki bi nam ga sicer, v svoji surovi obliki zagotovila.

#ArkoNasvet: Sadje in zelenjavo v največji meri uživajte surovo. Ko to ni mogoče, priporočamo blanširanje, kratkotrajno kuhanje na sopari ali v manjši količini vode, sadja in zelenjave ne prekuhavamo. Limon nikoli ne dodajamo v vroč čaj ali kompot. Če dodajamo limone v vroč čaj, ne dosežemo želenih učinkov vitamina C. In ko smo že pri limoni …

#4
Najboljši vir vitamina C je limona.

To je MIT.

Moram vam priznati, da si poleti z veseljem pripravim limonado, ali pozimi v ohlajen čaj dam kakšno kapljico limoninega soka; ampak zaradi okusa, ne zaradi vsebnosti vitamina C.

Če bi želeli zadostiti dnevnim potrebam po vitaminu C z limono, bi morali pojesti 200 g limon, oziroma popiti 2 decilitra čistega svežega limoninega soka. To pa bi bilo kislo! Seveda mora obstajati lažji in bolj učinkovit način za pridobitev 100 % naravnega vitamina C. Mnogi se že desetletja namesto k limoni zatečejo k aceroli.
Acerola je drevo, s češnji podobnimi plodovi, ki na 100 g vsebujejo 35-krat več vitamina C kot ga ima limona. Za primerjavo (na 100 g): limona – 50 mg, acerola – 1700 mg.

#ArkoNasvet: Naša 100 % naravna acerola, na 1 žvečljivo tabletko vsebuje toliko naravnega vitamina C, kot ga najdemo v 3 decilitrih sveže iztisnjenega limoninega soka. Dodaten bonus: pa še tako kisla ni!

#5
Ni pomembno, ali je prehransko dopolnilo z vitaminom C sintetično ali naravno.

To je (upam, da očiten) MIT.

Najprej malo zgodovinsko-kemijske lekcije. Vitamin C so v laboratoriju prvič sintetizirali leta 1930 kot askorbinsko kislino. Beseda »sintetično« pomeni, da je izdelek človeško narejen, in da se v takšni obliki ne pojavlja nikjer v naravi. Danes se večina sintetično pridobljenega vitamina C izdeluje iz koruznega škroba, s pomočjo acetona, klorovodikove kisline, encimov in vročine. Od sinteze (leta 1930) dalje, je trg zasičen s prehranskimi dopolnili, ki ponujajo vitamin C, pridobljen na tovrsten način.

Naravno je boljše od sintetičnega. Verjamem, da je prav vsakemu od vas, ki to berete, to kristalno jasno. Pa vendar, bom svoje besede podkrepila z argumenti:

Bojda je človek na svetu 200.000 let in že vsaj toliko časa človek uporablja naravo v svoj prid, za svoje preživetje. Že vsaj 200.000 let uživa vitamine v njihovi naravni obliki, zato je telo na izdelke naravnega izvora toliko bolj prilagojeno, jih prepozna in neprimerljivo bolje izkoristi.

Vitamini naravnega izvora ne vsebujejo le samega vitamina, temveč so zraven prisotni tudi kofaktorji, encimi, bioflavonoidi, ki z roko v roki omogočajo boljšo absorpcijo in boljši izkoristek.

Če za lažjo predstavo karikiram; ko zaužijemo sintetičen vitamin C je zelo podobno, kot da bi pričakovali, da bomo v letalo natočili kerozin in bo letelo. Brez pilota in kopilota, brez propelerja, brez motorja in brez kril. Tako nekako je pri sintetičnem vitaminu C. Imate le vitamin C. Nimate pa kofaktorjev, encimov in bioflavonoidov, ki zagotovijo pravilen izkoristek tega vitamina C. Brez teh faktorjev vaše letalo ne bo letelo.

#ArkoNasvet: Vedno izberite naravno pred sintetičnim. Naš vitamin C iz acerole je 100 % naraven in za vaše telo veliko bolj optimalna izbira. Ker je 100 % naraven, ga lahko uživajo tudi vaši malčki od 6. leta naprej.

*Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Arkovital Acerola 1000 Naravni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000

100% naraven vitamin C
Prehransko dopolnilo, žvečljive tablete, s sladkorjem in sladilom

Inovativna 100 % naravna rastlinska formulacija vitamina C (brez umetnih barvil in sintetičnih vitaminov), ki se pridobiva iz jagod rastline acerola. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter povečuje absorpcijo železa.

VEČ O IZDELKU