Uspjeg u poslu uz Arkoroyal Dynergie
Uspjeg u poslu uz Arkoroyal Dynergie

Piše strokovna svetovalka Maja Levačič

Že več kot eno leto mineva odkar smo se Slovenci prvič srečali z novim koronavirusom. Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da nam je življenje postavil na glavo. Pa da ne bom preveč negativna – čas epidemije je prinesel tudi nekaj pozitivnih sprememb. Začeli smo se več gibati v naravi in začeli smo dajati večji pomen skrbi za svoje fizično ter duševno zdravje. Spet smo prišli v stik s svojimi vrednotami in malenkostmi, ki nas neizmerno osrečujejo – objem mame, skodelica kave s prijateljico in večerja v širšem krogu družine.

Mnogi s(m)o se z boleznijo Covid-19 srečali v prvi bojni liniji in jo uspešno premagali. Večina ljudi, sploh mlajših, poroča o blažjih simptomih vročine in kašlja, ki po navadi izzvenijo v roku dveh tednov. A Covid-19 na tej točki še ni rekel zadnje besede. Po zadnjih podatkih se kar 80% pacientov1 po preboleli bolezni sooča z vsaj eno od dolgoročnih posledic, med katere spadajo utrujenost in izčrpanost, izguba vonja in okusa, težave s spominom in pretirano izpadanje las.

Pretirano izpadanje las se zgodi skoraj vsakemu četrtemu (24,1%)2 pacientu oziroma pacientki. Pri večini nastopi po treh mesecih od prebolele bolezni in lahko traja vse tja do devet mesecev!

Zakaj pride do izpadanja las po prebolelem Covidu-19?

Tukaj si je stroka enotna, virus sam po sebi ne povzroča izpadanja las. Izpadanje las se zgodi zaradi stresa, ki ga naše telo doživi v bitki z boleznijo, temu stanju pa rečemo telogeni efluvij.

Telogeni efluvij oziroma akutna alopecija je reaktivna plešavost, ki prizadene predvsem ženske in je pogosto povezana z močnim stresom (bolezen, hormonsko neravnovesje, čustveni šok…). Pri tej vrsti plešavosti, večina lasnih mešičkov prehitro preide v fazo izpadanja las (telogena faza) in tako izpade do 5x več las, kot jih sicer. Da si to lahko lažje predstavljamo, je pomembno da poznamo osnove cikla rasti las.

Lasje rastejo ciklično, v treh fazah, ki se med seboj ves čas izmenjujejo. Večina las, kar 80%, je v t.i. anageni fazi, v fazi rasti las, ta faza pa traja od 2 do 5 let. Približno 10% las je v fazi mirovanja (katagena faza), ki traja 2-3 tedne, preostalih 10% pa je v telogeni fazi. V tej fazi lasje izpadejo, ponavadi pa traja 3 mesece.

Pri telogenem efluviju gre torej za to, da tudi do polovica las pride v fazo izpadanja, namesto »običajnih« 10%. Preden lasje popolnoma okrevajo in se vrnejo na stanje, kot je bilo prej, lahko mine tudi 1 leto.

Kako si lahko pomagate?

Pri telogenem efluviju je ključno, da se lasni mešiček čimprej spodbudi k novemu lasnemu ciklu in nazaj k fazi rasti. Nujno je, da telesu ponudite hrano bogato z beljakovinami, saj ravno beljakovine oz. aminokisline, gradijo naše telo, tudi naše lase. In seveda, kot so nas starši učili že od majhnih nog, je pomembno, da uživate veliko sadja in zelenjave, zaradi visokih vsebnosti vitaminov in mineralov. Ne pozabite na polnozrnate žitarice, le-te so bogate z B-vitamini, ki so ključni za lepe in negovane lase. Posebej priporočamo uživanje prosene kaše, ki vsebuje veliko B-vitaminov ter kvinoje in oreščkov, ki so bogati s cinkom. Cinku velikokrat pripisujemo velik vpliv na zmanjšanje izpadanja las. Na vašem jedilniku se naj znajdeta tudi ovsena kaša in rjavi riž, saj vsebujeta veliko biotina, ki mu sicer rečemo kar vitamin lepote. Prva pomoč pri izpadanju las pa je zagotovo Forcapil® Anti-chute.

Forcapil® Anti-chute je prehransko dopolnilo, ki vsebuje kar tri aminokisline, cink, B-vitamine (biotin, vitamin B6, pantotenska kislina, folna kislina), rastlinske izvlečke njivske preslice in venerinih laskov, vitamin D3 ter baker. Zasnovan je proti izpadanju las in za obdobja, ko so lasje krhki ter se lomijo.

Jemanje prehranskega dopolnila svetujemo vsaj 3 do 6 mesecev, saj je v skladu z naravnim ciklom rasti las.

In, če se trenutno soočate z izpadanjem las, ne pozabite – tudi to bo minilo. Pri telogenem efluviju se pri večini stanje las slej kot prej vrne v normalo. Do takrat vam bo ob strani stal Forcapil®.

1 – VIR: Sistematični pregled in analiza 50 dolgoročnih posledic bolezni Covid-19. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.27.21250617v2
2 – VIR: Raziskava na 63 pacientih; Dolgotrajni učinki in pozni simptomi koronavirusne bolezni Covid-19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7665672/

*Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.