Imunitet djeceImunitet djece

Piše strokovna svetovalka Maja Levačič

1. NASMEHNITE SE

Vem, sliši se hecno. Znanstveniki so dejansko dognali, da nas nasmeh lahko spravi v boljšo voljo. Ko se boste počutili slabo, se spomnite na nekaj pozitivnega, na lep spomin, kraj, dogodek ali pa pomislite na osebo, ki vas osrečuje ter se nasmehnite.

2. POSPRAVLJAJTE

Končno se znebite tistih stvari, ki jih niste uporabljali že več let in se vam prelagajo iz predala v predal. Pobrišite prah. Pomijte okna. Zalijte rože. Urejeno stanovanje vam bo dalo občutek, da je v vašem domu nek red in da ste že s tem ogromno dosegli.

3. UŽIVAJTE MAGNEZIJ

Magnezij je mineral, ki prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter k delovanju živčnega sistema. Magnezij najdemo v polnozrnati pšenični moki, orehih, bananah, špinači, ovsenih kosmičih, dodali pa smo ga tudi v Arkorelax Stress Control.

4. POJDITE NA SPREHOD

Če imate to možnost, se odpravite v naravo, sicer pa bo kakršnakoli oblika sprehoda dvignila vaše razpoloženje. Raziskave so pokazale, da lahko že počasnejši sprehod bistveno pripomore k boljšemu počutju in nižjemu nivoju stresa.

5. ZAČUTITE MOČ OBJEMA

Objemite svojega partnerja ali starše, če z njimi živite. Objem zniža stresne hormone v krvi in zviša nivo oksitocina – hormona ljubezni, ki poskrbi za to, da se počutimo ljubljene.

6. SPOMNITE SE SVOJIH 3 NAJVEČJIH USPEHOV

Pomislite in naredite seznam svojih največjih uspehov. Na listek zapišite najmanj 3, seveda pa lahko tudi več. Pohvalite samega sebe in poglejte, kaj vse vam je že uspelo. In pomislite, kaj vse vam bo uspelo še v prihodnje.

7. POSKRBITE ZA ZADOSTEN VNOS VITAMINA B6

Veliko vitamina B6 bomo zaužili z lososom, piščancem, krompirjem, bananami, špinačo ter lečo. Vitamin B6 ima sicer vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov, prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter k delovanju živčnega sistema. Ravno zaradi teh lastnosti ga najdete v Arkorelax Stress Control.

Ideja za obrok bogat z vitaminom B6: Solata iz mlade špinače, s popečenim lososom in kuhano lečo.

8. UREJEN SPALNI RITEM

Potrudite se, da v posteljo odhajate ob približno istem času, in da se ob istem času tudi zbujate. Tudi, če trenutno ne hodite v službo, ste v karanteni ali koristite dopust, se zbujajte ob času, ki ste ga vajeni. In seveda, poskrbite za 7-9 ur spanca na noč. Svoj optimalen čas spanca ste našli, če se zbujate naspani in spočiti.

9. UŽIVAJTE ADAPTOGENE RASTLINE

Adaptogene rastline so svoje ime dobile zato, ker so se za svoje preživetje morale »adaptirati« oziroma prilagoditi. V tradicionalni kitajski medicini adaptogene rastline uporabljajo že tisočletja, saj verjamejo, da lahko pomagajo telesu pri prilagajanju na stresne situacije. Najbolj pogosti rastlini, ki se uporabljata sta rožni koren in sibirski ginseng, svoje moči pa učinkovito združujeta v Arkorelax Stress Control.

10. POGOVORITE SE O SVOJIH TEŽAVAH

Pokličite svojo prijateljico, sestro, brata ali starše in jim povejte, kakšne so vaše težave, kaj vas je spravilo v slabo voljo, kaj vas jezi in kaj vas žalosti. Včasih je lažje, če nam kdo prisluhne in če imamo koga, ki nas zna v težkih trenutkih spraviti v boljšo voljo.

In zapomnite si, da ni popolnoma nič narobe, če se pogovorite s strokovnjakom za duševno zdravje (psiholog, psihiater), sploh če vas pogosto preplavijo negativne misli in občutki.

ARKORELAX® STRESS CONTROL

ARKORELAX® STRESS CONTROL

S sibirskim ginsengom, arktičnim korenom, magnezijem in vitaminom B6
Prehransko dopolnilo

Samo za odrasle osebe.
V obdobju povečanega stresa (izpiti, preobremenjenost z delom): 2 tableti zjutraj in 1 tableta opoldan.
Stresno obdobje: 2 tableti zjutraj.
Tablete popijte z večjim kozarcem vode.

VEČ O IZDELKU

*Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.