vitamin C i imunitet

Zakaj je pomembno, da vitamin C uživamo vsak dan, ne le takrat, ko nas ujamejo prehlad?
Vitamin C, poznan tudi kot askorbinska kislina, ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. V nasprotju s številnim živalskimi vrstami ga človek ne more proizvajati sam, poleg tega pa je vodotopen, kar pomeni, da se v telesu ne more skladiščiti, kar je sicer značilno za nekatere druge vitamine. Zato je zelo pomembno, da vitamin C telesu zagotavljamo vsak dan, bodisi s hrano bodisi s prehranskimi dopolnili.

Kdaj pride do povečanih potreb po vitaminu C?

Najpogostejši znaki, ki nas opozarjajo, da nam primanjkuje vitamina C, so zagotovo padec energije, oslabljen imunski sistem, izsušena in groba koža, suhi lasje, slabši vid … Vse skupaj še poslabša vsakodnevna izpostavljenost stresnemu načinu življenja.

Zaradi nekakovostne hrane, prehitro in nepravilno pridelane zelenjave in sadja, je pomanjkanje vitaminov in mineralov danes vse pogostejše, zato je priporočljivo nekatere izmed njih dodajati v obliki prehranskih dopolnil

Vitamin C potrebujemo za vsakodnevno delovanje organizma, ne glede na letni čas. Dokazano namreč je, da (ima) vitamin C:

 • vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej
 • vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože, zob
 • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
 • prispeva k delovanju živčnega sistema
 • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
 • vlogo pri delovanju imunskega sistema
 • vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
 • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
 • prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E
 • povečuje absorpcijo železa

Vitamin C se še posebej priporoča:

 • pri enolični prehrani, ki ni bogata s svežim sadjem in zelenjavo
 • starejšim osebam – s starostjo se namreč zmanjšuje sposobnost absorpcije vitaminov iz hrane
 • kadilcem – raziskave kažejo, da jemanje visokih koncentracij vitamina C pomaga zmanjšati verjetnost za nastanek bolezni, povezanih s kajenjem, kot so srčno-žilne bolezni in pljučni rak
 • nosečnicam in doječim materam – zaradi povečanih potreb po vitaminu C
 • pri povečanem naporu in utrujenosti (denimo fizično bolj aktivne osebe)
 • v primeru anemije in pomanjkanja železa – 100% naravni vitamin C za boljšo absorpcijo in lažjo toleranco železa,
 • pri povečanih potrebah po vitaminu C – vročina, prehlad, krvavitev.

Ali je vseeno, kateri vitamin C uživate?

Najprej poudarimo tisto, kar le malo ljudi ve: večina vitaminov na prodajnih policah ni naravnih. To velja tudi za vitamin C, v katerem se nahaja askorbinska kislina, sintetična oblika vitamina C.

Ali je to enako kot naravni vitamin C?

Askorbinska kislina in naravni vitamin C sta kemijsko popolnoma enaka, vendar so naravni vitamini veliko več. Askorbinska kislina je kemična kopija naravne askorbinske kisline in predstavlja le del vitamina C.

Askorbinska kislina je velikokrat derivat koruznega škroba ali riža, pridobljenega v laboratoriju, ki je v večjih količinah lahko toksičen. Naravni vitamin C pa ni toksičen, tudi v večjih količinah ne.

Pri sintetičnih vitaminih je zelo težko vedeti ali bo predpisan odmerek zadoščal ali presegel potrebe telesa. Premajhna količina ne bo učinkovita, prevelika pa bo povzročila prej omenjene težave. Naraven vitamin C telo zna prepoznati in ga prebavi na enak način kot obrok. Izkoristi toliko snovi, kolikor jih potrebuje. In s tem ima telo vedno dovolj naravnih vitaminov, aminokislin in mineralov za pravilno delovanje organizma.

Priporočen dnevni vnos vitamin C je načeloma enostavno doseči z običajno pestro in uravnoteženo prehrano. Kljub temu pa se zgodi, da so potrebe organizma po vitaminu C večje od njegovega vnosa skozi vsakodnevno prehrano. Takrat se odločimo za prehranska dopolnila. Boljša izbira kot sintetični (umetno pridobljeni) so seveda naravni vitamini. Glavni razlogi za to so:

biokompatibilnost z organizmom

boljša absorpcija

maksimalna varnost uporabe

Kaj je acerola?

Acerola je vrsta drevesa, ki izhaja iz Južne in Srednje Amerike in ima češnji podobne plodove, zato se imenuje tudi »Barbadoška češnja«. Njeni plodovi so bogat vir vitamina C. Acerola v prahu, ki se pridobiva s posebnim vodnim postopkom ekstrakcije, ki ohranja sestavo in učinkovitost sestavin, je glavna sestavina žvečljivih tablet Arkovital® Acerola 1000.

*Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

acerola bogata vitaminom C
Arkovital Acerola 1000 Naravni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000

100% naraven vitamin C
Prehransko dopolnilo, žvečljive tablete, s sladkorjem in sladilom

Inovativna 100 % naravna rastlinska formulacija vitamina C (brez umetnih barvil in sintetičnih vitaminov), ki se pridobiva iz jagod rastline acerola. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter povečuje absorpcijo železa.

VEČ O IZDELKU