Uspjeg u poslu uz Arkoroyal Dynergie

Vnetje sečil oziroma mehurja je vnetni odziv na bakterijsko okužbo. V večini primerov je za to kriva bakterija E. coli, ki sicer prebiva v našem črevesju in nam večinoma ne povzroča težav. Seveda, dokler ne zaide v sečnico in posledično v mehur. Bakterija E. coli se oprime stene mehurja in se tam hitro tudi razmnožuje, kar vodi v večini žensk dobro znano tegobo – vnetje mehurja.

Bakterija E. coli je sicer normalen, vedno prisoten prebivalec našega črevesja. Če pa v črevesju primanjkuje »dobrih bakterij«, se lahko bakterija E. coli prekomerno namnoži in nam povzroča težave.

»Dobre bakterije« ali probiotiki

Beseda probiotik izhaja iz grške besedne zveze »pro-bios«, kar pomeni »za življenje«. Za zadosten vnos probiotičnih bakterij lahko poskrbimo predvsem s hrano. Na vašem jedilniku se naj čimbolj pogosto znajdejo naslednja živila:

  • fermentirana zelenjava (kislo zelje, kisla repa),
  • kefir (preverite deklaracijo; narejen mora biti iz kefirjevih zrn),
  • fermentirani jogurti (mlečni, kokosovi, sojini …),
  • pinjenec,
  • vložena zelenjava,
  • kombuča,
  • tempeh,
  • starani siri.

Blagodejen učinek uživanja probiotikov pa okrepimo s prebiotiki. Prebiotiki so snovi, ki v črevesju ustvarijo optimalno okolje za rast in razvoj probiotičnih bakterij. So neprebavljivi ogljikovi hidrati, torej vlaknine, ki pozitivno vplivajo na črevesno floro. Naj se vsakodnevno znajdejo na vašem krožniku:

  • neolupljeno sadje in zelenjava,
  • izdelki iz polnozrnatih žit,
  • kaše (ajdova, ovsena, prosena),
  • stročnice (leča, fižol, čičerika …),
  • lanena semena.

Uživanje probiotičnih bakterij je povezano z delovanjem črevesne flore. Zdrava črevesna flora, ki vsebuje optimalno število bakterij E. coli, pa posledično pomeni manj težav z vnetjem sečil.

Več nasvetov za ravnanje v primeru vnetja sečil pa najdete TUKAJ.