Zgodovina Arkopharme

Arkopharma ima navdihujočo zgodbo, ki se je začela leta 1980. Takrat se je dr. Max Rombi, strastni zagovornik fitoterapije in soustanovitelj veterinarskega laboratorija Virbac, odločil, da se bo popolnoma posvetil svoji strasti do zeliščne medicine in delil koristi naravnih zdravil s širšo javnostjo. Tako je začel s trženjem inovativnih izdelkov rastlinskega izvora …

Od rastlin do kapsul

Laboratorij Arkophrama je nastal kot posledica naprednih idej dr. Rombija. Rombi je bil namreč precej pred ostalimi raziskovalci prepričan, da je večina zdravstvenih težav posledica slabe prehrane in da lahko rastline in druge naravne snovi preprečijo oziroma razbremenijo večino naših vsakdanjih zdravstvenih težav.

Ne smemo pozabiti, da je v zgodnjih 80-ih letih fitoterapija veljala za staromodno in je bila ponavadi sinonim za formulacije, kot so zeliščni čaji in esencije, ki jih je bilo težko zaužiti.

Tako je leta 1982 dr. Rombi s svojimi Arkogélules prvi na trgu uvedel rastlinske dodatke k prehrani v obliki kapsul. S tovrstnimi vnaprej doziranimi oblikami, ki jih je bilo lahko uporabljati, je trg fitoterapije začel cveteti.

Dr. Rombi je s svojo podjetniško miselnostjo, ki jo je navdihovala strast do rastlin, raziskav in inovativnih praks, začel zgodbo Arkopharme.

Inovativni procesi

Nekaj let pozneje, leta 1985, je fitoterapiji prilagodil kriogen postopek mletja in tako omogočil, da so rastline postale dostopne v obliki prahu. To je povečalo njihovo učinkovitost in biorazgradljivost njihovih aktivnih sestavin.

Med kriogenim procesom mletja se rastline zdrobijo z uporabo tekočega dušika pri zelo nizkih temperaturah, kar ohranja vse njihove aktivne sestavine. Rezultat je fini prah, ki se lahko enostavno vsrka.

Na ta način dobimo tako imenovani rastlinski totum ali ARKOTOTUM® Integral. Gre za koncentrat učinkovin, ki jih vsebuje rastlina, ki skupaj delujejo v sinergiji. Skratka, interakcije med različnimi sestavinami povečuje njihovo učinkovitost, zato so skupaj močnejše.

Leta 1997 je Arkopharma ponudila svojo prvo 100 % rastlinsko linijo izdelkov in s tem uveljavila svoj status vodilnega proizvajalca na področju fitoterapije.

Istega leta, sredi zdravniške prestrašenosti zaradi »norih krav«, se je želatina, ki se je tradicionalno uporabljala za zunanji ovoj kapsul, zamenjala z naravnimi nadomestkom na rastlinski osnovi: derivat celuloze (celuloza obdaja in ščiti vse rastlinske celice).

Prvič so imeli potrošniki dostop do kapsul, ki so bile resnično 100 % rastlinskega izvora.

Fitoterapija: priznana znanost

Leta 1986 je francosko ministrstvo za zdravje uradno priznalo fitoterapijo kot samostojno vejo medicine s tem, ko je nekatere rastline razvrstilo med »zdravila«. Ta odločitev ni temeljila le na tradicionalnih navadah uporabe, temveč tudi na številnih znanstvenih študijah.

Arkopharma je razvila prva zdravila na rastlinski osnovi in pridobila prvo dovoljenje za trženje tovrstnih izdelkov (Arkogélules).

Nobenega dvoma ni, da je koncept od takrat napredoval in da je zdravilna moč fitoterapije zdaj tudi podprta s številnimi znanstvenimi študijami. Zaradi svojih zdravilnih koristi in naravne razsežnosti je fitoterapija postala del našega vsakdanjega življenja.

Že več kot 35 let si Arkopharma prizadeva izkoristiti modrost rastlin za zdravje ljudi, in sicer s kombinacijo znanosti, kreativnosti in spoštovanja okolja.

ARKOPHARMINA AVANTURA
VIZIJA IN VREDNOTE