Arkoroyal® zagotavlja matični mleček vrhunske kakovosti, titriran v apalbuminu-1 in 10-HDA, kar zagotavlja kakovost in aktivnost naših surovin.

Matični mleček Arkoroyal naravno titrira do 2,5 % v apalbuminu, pokazatelju imunske aktivnosti.

Laboratorij Arkopharma kot vodilni strokovnjak na svojem področju že nekaj let preučuje sestavo matičnega mlečka, da bi popolnoma razumeli ta zaklad iz narave in njegove mehanizme. V sodelovanju s priznanim laboratorijem za apidologijo, je Arkopharma identificirala apalbumin-1 kot glavno sestavino matičnega mlečka. Matični mleček Arkoroyal vsebuje 2,5 % apalbumina-1, kar ustreza 9 % v suhi snovi.

Što su apalbumini?

Apalbumini so glavni proteini oziroma beljakovine v matičnem mlečku. Apalbumin-1 je najbolj bogat in predstavlja 45% vseh proteinov. To je tudi protein, ki se največ proučuje.

Apalbumin-1 je zaradi svojih prehranskih in antibakterijskih lastnosti koristen za čebele.

Matični mleček vsebuje vsaj 100-krat več apalbumina kot med.
Če se ličinka hrani izključno z medom, postane čebela. Če pa se hrani izključno z matičnim mlečkom, bogatim z apalbuminom-1, ličinka postane kraljica-matica in bo zato živela do 40-krat dlje kot njeni sorodniki.

Študije apalbumina-1

Kar nekaj avtorjev je apalbumin-1 identificiralo kot:

  • Enega od pokazateljev imunske aktivnosti matičnega mlečka (sproščanje nekaterih mediatorjev imunosti, kot je TNF-alfa se pomnoži za 16 zahvaljujoč apalbuminu-1)
  • Enega od pokazateljev svežine matičnega mlečka: potrjuje pristnost matičnega mlečka in njegovo hranjenje skozi čas.

Po mnenju avtorjev ima apalbumin tudi protimikrobno delovanje.

Matični mleček Arkoroyal® je naravno titriran in standardiziran v 10-HDA: 1,4% min

Kaj je 10-HDA?

Med sestavinami matičnega mlečka je tudi 10-HDA (10-hidroksi-2-decenojska kislina), specifična maščobna kislina matičnega mlečka. Gre za spojino, ki je za raziskovalce zelo zanimiva, saj je bilo ugotovljeno, da sodeluje v dejavnosti matičnega mlečka.

Arkoroyal® zagotavlja standardizacijo matičnega mlečka v 10-HDA v skladu s standardom ISO 12824 (2016) in spoštuje pravila stroge formulacije, ki zagotavljajo ampule brez konzervansov, kemičnih sestavin, barvil in alkohola.

Arkoroyal®: certificiran sistem kakovosti in redni pregledi

 

Laboratoriji Arkopharma imajo certifikat ISO 22000, naši ekološki izdelki pa imajo evropsko oznako za ekološko kmetovanje (certificirano s strani ECOCERT).

Zagotavlja standardizirano kakovost našega matičnega mlečka v skladu s standardom ISO 12824: 2016 in skladnostjo s predpisi.

Poleg tega laboratoriji Arkopharma s svojim prvim znakom odgovornega čebelarstva in sistematičnim nadzorom matičnega mlečka preverja odsotnost:

  • več kot 220 ostankov pesticidov,
  • več kot 60 ostankov antibiotikov (npr. kloramfenikol, nitrofurani itd.).
Snovi, ostanki veterinarskih zdravil (vključno z antibiotiki) Tveganja za zdravje
Kloramfenikol Antibiotik, ki se sistemsko absorbira, in povzroča krvne motnje (anemijo) ter ima kancerogen učinek
Metaboliti nitrofurana Nevarnost alergij, nevrotoksičnosti, ledvične toksičnosti itd.
– Streptomicin
– Tetraciklini
– Sulfonamidi in trimetoprim
– Fluorohinoloni
– Makrolidi
– Fluorohinoloni
– Makrolidi
Nevarnost alergij, nevrotoksičnosti, ledvične toksičnosti itd.
– Amitraz
– Kumafos
Nevarnost alergij, nevrotoksičnosti, ledvične toksičnosti itd.
Fitosanitarni ostanki (vključno s pesticidi) Viri tveganja za hipotermijo (znižanje telesne temperature), hipotenzijo Zastrupitev s svincem, rak, prebavne motnje, deregulacija centralnega živčnega sistema
Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH, benzo (a)piren) Rakotvorne snovi
Mikrobiologija Rizik prebavnih motenj

Kloeamfenikol ven – to je antibiotik, kateri je v Sloveniji prepovedan že od leta 1991

Viri:

Simúth J et al. Immunochemical approach to detection of adulteration in honey: physiologically active royal jelly protein stimulating TNF-alpha release is a regular component of honey. J Agric Food Chem. 2004 Apr 21;52(8):2154-8.
Fratini F, et al. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiol Res 2016 Nov;192:130-141.
Majtán J, et al. The immunostimulatory effect of the recombinant apalbumin 1-major honeybee royal jelly protein-on TNFalpha release. Int Immunopharmacol 2006;6(2):269-78.
Šimúth J. Some properties of the main protein of honeybee (Apis mellifera) royal jelly. Apidologie 2001;32(1):69-80.
Sugiyama T, et al. Royal jelly acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, as a modulator of the innate immune responses. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2012;12(4):368-76.

*Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

PRVA OZNAKA ODGOVORNEGA ČEBELARSTVA
NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA