Težki bolniki s koronavirusom v največjem bolnišničnem sistemu v New Yorku dobivajo ogromne odmerke vitamina C, kar temelji na obetavnih poročilih, da je vitamin C pomagal bolnikom na Kitajskem, poroča The New York Post.

Dr. Andrew G. Weber, pulmolog in specialist intenzivne nege, povezan z dvema zdravstvenima ustanovama Northwell na Long Islandu, je dejal, da njegovi bolniki s koronavirusom na intenzivni negi takoj dobijo 1500 miligramov intravenskega vitamina C.

Enake količine tega močnega antioksidanta okuženi potem prejemajo 3 do 4-krat na dan, je dejal.

Vsak odmerek je več kot 16-kratnik priporočenega dnevnega odmerka vitamina C s strani Nacionalnega inštituta za zdravje (ki je 90 miligramov za odrasle moške in 75 miligramov za odrasle ženske).

Ta način zdravljena temelji na poskusnem zdravljenju ljudi s koronavirusom v Šanghaju na Kitajskem, je dejal Weber.

“Bolniki, ki so prejemali vitamin C, so okrevali bistveno bolje od bolnikov, ki niso prejemali vitamina C,” je dejal. “To zdravljenje zelo pomaga, vendar ni posebej izrazito, saj ne gre za privlačno zdravilo.”

Tiskovni predstavnik Northwell-a, ki upravlja 23 bolnišnic, vključno z bolnišnico Lenox Hill na Manhattnu, je povedal, da se vitamin C pogosto uporablja za zdravljenje Covid-19 pri pacientih v celotnem ameriškem zdravstvenem sistemu, vendar je opozoril, da so protokoli zdravljenja različni od bolnika do bolnika.

“Vse je odvisno od tega, kako se odloči zdravnik,” je dejal tiskovni predstavnik Jason Molinet.

Molinet je povedal, da se v New Yorku v bolnišnicah za kornoavirusom zdravi približno 700 pacientov, vendar ni jasno, koliko se jih zdravi z vitaminom C.

“Bolniki, ki so prejemali vitamin C, so okrevali bolje kot tisti, ki niso prejemali vitamina C.”

Dr. Andrew G. Weber, pulmolog in specialist intenzivne nege

Vitamin C se uporablja skupaj z zdravilom proti malariji hidroksiklorokinom, antibiotikom azitromicinom, različnimi biološkimi sredstvi in sredstvi za redčenje krvi, je dejal Weber.

Od torka imajo newyorške bolnišnice zvezno dovoljenje, da dajejo mešanico hidroksiklorokinina in azitromicina hudo bolnim bolnikom na podlagi “sočutne nege”.

Predsednik Trump je na Twitterju zapisal, da ima ta nedokazana kombinirana terapija “resnično možnost, da postane ena izmed najpomembnejših terapij v zgodovini medicine.”

34-letni Weber je dejal, da se raven vitamina C pri bolnikih s koronavirusom drastično zniža, ko pride do sepse, vnetnega odziva, ki se pojavi, ko njihova telesa pretirano reagirajo na okužbo.

“Smiselno je poskusiti in vzdrževati to raven vitamina C,” je dejal.

Klinično preizkušanje učinkovitosti intravenskega vitamina C na bolnikih s koronavirusom se je začelo 14. februarja v bolnišnici Zhongnan v Wuhanu na Kitajskem, epicentru pandemije.

V naključni, trojno slepi študiji bo sodelovalo približno 140 udeležencev, predvidoma pa bo končana do 30. septembra, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani ameriške Nacionalne medicinske knjižnice.

Vir: The New York Post, 24.3.2020., 17:04h